Handboek Objectgeoriënteerd programmeren en Java

Handboek Objectgeoriënteerd programmeren en Java

...voorbij de basis

Uitvoering
Boek met cd-rom, 320 pagina's
Auteur
ISBN
9789059403154
Gepubliceerd
2007
Serie
€ 39,99
niet meer leverbaar

De basis waarvan sprake is in de titel, heeft vooral betrekking op de basistechnieken van het objectgeoriënteerd programmeren: inkapseling, overerving, polymorfisme. Het verwerven van deze technieken is niet verbonden met een bepaalde programmeertaal, eerder met een familie van talen, namelijk diegene die een objectgeoriënteerde implementatie op een vlotte manier toelaten en ondersteunen. In die zin maakt het niet veel uit of daar nu Java, C#, C++ of Python voor wordt gebruikt. Wat verworven dient te worden zijn een reeks principes, benaderingsmethoden en technieken die de fundering uitmaken van OOP. Eens voorbij die basis wordt het echter voor een aantal onderwerpen iets moeilijker een redelijk taalonafhankelijke koers te volgen, omdat sommige onderwerpen vrij sterk gekoppeld zijn aan een welbepaalde bibliotheek van klassen.

Het boek biedt een aantal topics aan waar een beginnend programmeur, die de genoemde basis onder de knie heeft, moeilijk omheen kan. De onderwerpen worden gepresenteerd binnen een Java-context, zonder echter een ruimer beeld uit het oog te verliezen.

Het boek is opgebouwd rond een vijftal sferen:

  • Constructie van gebeurtenisgestuurde of event driven software, met daarbij onder andere aandacht voor het afhandelen van events, opbouw van grafische user interfaces (GUI’s) en een klassiek patroon, het model-view-controllerpatroon.
  • Realiseren van input/output via streams.
  • Een gedeelte met zwaartepunt op algoritmiek: Big-O, recursie en sorteeralgoritmes.
  • Samengestelde datastructuren, gebruikmakend van het Java Collections Framework.
  • Persistentie: het gebruik van serialisering, relationele databanken en object-database-managementsystemen.

De vrij strakke didactische aanpak maakt het boek zowel geschikt voor een individuele studie als voor het gebruik in een onderwijsinstelling. Elk hoofdstuk is voorzien van een reeks programmeeropgaven. Een selectie van uitgewerkte oefeningen is voor elke geregistreerde gebruiker te verkrijgen op de website van de uitgever. De bijgeleverde cd-rom bevat een complete ontwikkelomgeving voor Windows, plus voorbeeldcode uit het boek.

Downloadbare bestanden
Wis filter
  • Jan Beurghs

    Jan Beurghs is van oorsprong natuurkundige en studeerde informatica aan de Vrije Universiteit Brussel; hij was daar een tijd lang programmeur van UNIX-systeemsoftware. Zijn liefde gaat echter uit naar het onderwijs waar hij in Antwerpen onder andere jarenlang...
    Beurghs B

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Handboek Objectgeoriënteerd programmeren en Java hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over objectgeoriënteerd op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...