Focus op Fotografie: Sportfotografie
Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s.
In de media zie je veel adembenemende sportfoto’s. Maar ls je het zelf probeert, haal je dat niveau meestal niet. Ik het boek Sportfotografie leer je waaraan dat ligt en wat je eraan kunt doen. Dat kan zonder dat je enorme investeringen in apparatuur hoeft te doen. In het boek wordt voor vijftig verschillende sporten uitgelegd hoe je ze op professioneel niveau vastlegt. Hieronder alvast wat tips om je op weg te helpen.
Bij sportfotografie heb je te maken met snel bewegende mensen. Om die scherp op de foto te krijgen maak je gebruik van prefocus, ook wel bekend als zone focus. Daarmee is het mogelijk om snelle sporten zoals wielrennen en autoracen toch scherp vast te leggen. Dit zijn zogenaamde zone-sporten, waarbij je weet op welke plek een sporter gegarandeerd mooi in beeld te brengen is. Daar kun je op anticiperen door vooraf scherp te stellen op een punt waar je deze actie verwacht, zoals bij hordelopen de plek waar de atleet over een vooraf door jou gekozen horde springt of bij het hoogspringen op het midden van de lat.
Hiermee omgaan is een kwestie van oefening en timing, maar wel een beproefde succesvolle methode, zeker in combinatie met geen diafragma van minimaal f/5,6 waardoor je een redelijk scherptedieptegebied krijgt. Als je de camera dan ook nog in de burst-modus zet, heb je altijd het juiste moment ertussen zitten in jouw sportfotografie.
Achtergrond
Het tweede aspect waar je op let, is de achtergrond. Die is zeer bepalend voor een foto en kan ook je sportfotografie maken of breken. Publiek op de achtergrond is altijd goed, zeker als de achtergrond vervaagd is, waardoor de spelers ervan loskomen. Denk ook eens aan blauwe lichten, bomen of struiken als achtergrond. Een achtergrond kan ook iets toevoegen aan een foto, ga hier bewust mee om en leer het te zien. Denk bijvoorbeeld aan de naam van de club, een grappig reclamebord of de naam van het evenement. Hiermee plaats je de foto in een context.
Het moment
In de sportfotografie draait alles om het juiste moment. Weet jij dit juiste, beslissende moment te pakken, dan is dat al de helft van het werk. In sommige gevallen is het volstrekt duidelijk wat het beslissende moment is, vaak is dat het hoogtepunt van de actie. Maar soms is het moeilijker om dat te bepalen, zeker wanneer je meerdere beelden van dezelfde actie hebt geschoten. Kies dan het moment dat voor jou als beslissend moment voelt.
Andere tips uit het boek
- Als je emotie wilt vastleggen, doe dat dan zo dicht mogelijk bij de speler. Je zult zien dat de emotie dan veel sterker overkomt en binnenkomt dan met een telelens.
- Zorg in ieder geval dat je op tijd klaar bent om je foto’s te maken en niet op het allerlaatste moment de camera nog moet instellen. Houd je vinger ontspannen op de ontspanknop, volg met je focuspunt de actie en druk af op het juiste moment.
- In de sportfotografie geldt het principe dat je de ogen van de spelers moet kunnen zien, maar ook de bal. Ogen zijn de spiegel van de ziel en bij veel spelers valt de vechtlust en competitiedrift in hun ogen te lezen. Spelers kun je goed vergelijken met de gladiatoren uit de oudheid. Hun emotie, passie en bevlogenheid in een foto laten zien is mooi.
In het boek Sportfotografie staan nog veel meer tips, onder andere over camera-instellingen, hoe je afzonderlijke sporten het beste vastlegt, de workflow, Lightroom, het samenstellen van een portfolio of serie, het verkopen van je foto’s en algemene fotografische tips.
Focus op Fotografie: Sportfotografie
Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.
Bij Focus op Fotografie: Sportfotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:
Meer artikelen over sportfotografie op ComputerCreatief.nl
Relevante blogs zoeken...