Procesinterventies

Procesinterventies

Hoe je professioneel en wezenlijk bijstuurt als procesregisseur

Uitvoering
Boek, 160 pagina's
ISBN
9789089651402
Gepubliceerd
2012
€ 29,99

Steeds vaker verwachten bestuurders in het publieke domein voorstellen die samen met de buitenwereld zijn gecreëerd. Het belang van externe samenwerking en verankering neemt daarmee toe. Tegelijkertijd weten nog maar weinig organisaties het proces van cocreatie op een succesvolle manier te realiseren. De vraag naar kennis en vaardigheden op het gebied van procesregie is de afgelopen jaren dan ook flink gegroeid.

In haar eerste boek Procesregie beschrijft Dees van Oosterhout de essentie van het vak. Een goede en noodzakelijke basis voor de start van een proces. Maar de theorie is slechts één kant van het verhaal. Hoe kunt u interveniëren als het mis dreigt te gaan? Wat gebeurt er dan met u? En welke interventies zijn er überhaupt mogelijk? In Procesinterventies, dat als een vervolg op het eerste boek kan worden gezien, staan deze praktische vragen centraal.

Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden wordt duidelijk hoe u kunt ingrijpen als er tijdens een proces problemen ontstaan of hoe u juist kunt voorkomen dat een situatie anders loopt dan gewenst. U krijgt verschillende technieken aangereikt om te interveniëren op systeem-, groeps- of individueel niveau. Deze professionele interventies werken echter alleen als er vooraf persoonlijke reflectie heeft plaatsgevonden. Daarom is er in dit boek ook aandacht voor de persoonlijke effectiviteit van procesregisseurs.

Drs. Dees van Oosterhout is zelfstandig adviseur en eigenaar van Van Oosterhout Adviesgroep. Ze geeft trainingen op het gebied van procesregie en wordt ingehuurd als extern procesregisseur. Ze is gespecialiseerd in interactieve besluitvormingswerkvormen met grote groepen, waarbij ze samenwerkt met dr. Sivasailam Thiagarajan.

www.vanoosterhoutadviesgroep.nl

Website: www.vanoosterhoutadviesgroep.nl

Downloadbare bestanden
Wis filter
  • Dees van Oosterhout

    Dees van Oosterhout

    Dees van Oosterhout (Van Oosterhout Adviesgroep) werkt als zelfstandig adviseur voor de top van de overheid en het bedrijfsleven. Al ruim 25 jaar loodst ze organisaties daadkrachtig door cultuurveranderingstrajecten en complexe besluitvormingsprocessen....
    Oosterhout O

Procesinterventies

Inleiding
1
Verbinding door procesregie
2
Procesregie: de essentie
3
Persoonlijke re? ectie als basis voor elke interventie
4
Interventies op systeemniveau
5
Interventies op groepsniveau
6
Interventies op individueel niveau
7
Levend leiderschap
Dankwoord
Literatuur
Persoonlijk bericht aan de lezer
Register